Kraut Fund Fest Rotterdam redt 2400 kilo kool

Leave a comment
Kom naar Kraut Fund/Fest Rotterdam en word KrautFunder! Red een kool in de Pop-Up Zuurkoolfabriek en maak je eigen kraut. Koop hier je kool!

Kom jij als KrautFunder ook hakken in onze ééndaagse Pop-Up Zuurkoolfabriek? Samen verwerken we 405 overbodige kolen tot 2400 kilo onvervalst Rotterdamse Kraut. Daarmee redden we een deel van de 60.000 kilo kool (!) die weggegooid wordt én en leer je in één moeite door fermenteren – een skill waar onze opa’s en oma’s moeiteloos de winter mee doorkwamen.

HOE WORD JE KRAUTFUNDER?

Heel simpel: je doet mee met onze KrautFunding en koopt voor 5 euro:

• een kanjer van een kool +
• een zuurkoolemmer met waterslot +
• een mini-workshop van Ferme Kolen in de Pop-Up Zuurkoolfabriek
 
Op 16 december kom je naar Kraut Fund/Fest Rotterdam om jouw kool te verwerken tot zuurkool. Niet zo’n fan van zuurkool? Dan maak je tonnemoes, choucroute of, onze favoriet: kraut. Met je persoonlijke mix van kruiden en specerijen, en met hulp van Rotterdamse fermentatiemeester Sanne Zwart, maak jij je eigen signature kraut!
 
En kun je niet komen op 16 december? Doneer je kool dan aan Groente zonder Grenzen. Dit vrijwilligersinitiatief maakt er een gratis gezonde en toegankelijke feestmaaltijd van, dat volledig gemaakt is van producten die anders weggegooid zouden worden.
 
De Pop-Up Zuurkoolfabriek staat op Rotterdamse Oogst Kerst-editie, dus we maken er een feestje van, met live muziek, leuke (kinder)workshops en natuurlijk hotdogs met kraut, hamburgers met coleslaw en gevulde Arabische koolrolletjes. De worstenmaker rookt speciaal voor dit krautfest matching knakworsten, de boekhandel neemt een selectie aan fermentatie-boeken mee en de marching band is al geboekt.
 
Neem je eigengemaakte kraut aan het eind van de dag mee naar huis, of doneer ‘m, en kom op 3 februari naar KrautFest Rotterdam: een feestje rondom voedsel, tegen verspilling, waar deze onvervalst Rotterdamse kraut de hoofdrol speelt – en zelfs de Gouwe Kraut kan winnen.
 

HOEZO: 405 KOLEN REDDEN?

Deze overtollige kolen, van een speciaal ras dat lekker groot groeit en uiterst geschikt is om in te maken, staan nu nog op het land van bio-boer Krispijn van den Dries van BioRomeo. Hij teelde dit jaar 700 ton kool voor een zuurkoolproducent. Dankzij een goed seizoen zijn de kolen niet alleen enorm (veel groter dan je in de winkel koopt, wel zo’n 5 à 7 kilo per stuk!), maar is er ook sprake van een gigantisch kool-overschot. Alle échte zuurkoolfabrieken zitten bommetjevol en dus blijft Krispijn zitten met 60.000 kilo overtollige witte kool.

HET REDDINGSPLAN

Samen kopen we drie pallets met 2400 kilo kool. Op één pallet zitten zo’n 135 kolen, keer drie, dus we hebben in totaal minimaal 405 Rotterdammers nodig om al die kool tot zuurkool te verwerken. Of tot kraut, tonnemoes of choucroute dus 🙂

KOOLALITIE

Kraut Fund/Fest wordt georganiseerd door SFYN Rotterdam, Ferme Kolen, Rotterdamse Oogst en de Ugly Food Rescuers Club . Zij mobiliseren hun grote, fijnmazige netwerk van lekkerbekken, cateraars, hobby-chefs, lokale slagers, restaurants, buurtprojecten en makers en vormen zo samen een serieus afzetkanaal voor de boer: een bonte verzameling nieuwe Rotterdamse zuurkoolfabriekjes.

KOOP JE KOOL & WORD KRAUTFUNDER!

Kom jij ook meedraaien in onze low tech Pop-Up Zuurkoolfabriek? Samen zetten we die 405 giga-kolen in één dag om in 2400 kilo Rotterdamse Kraut. En passant leer je hoe je voortaan zélf hun groenteresten kunnen verduurzamen – en dus minder hoeft te verspillen. Een win-winsituatie, want uiteindelijk zijn wij, de consument, de grootste verspiller.
 

Like what you're reading? Do share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *