Kraut Fest Rotterdam 2018

Leave a comment
Kraut Fest Rotterdam Meriam Beek met verloren gewaande emmer kraut

Lange tafels, afgeladen met de lekkerste eigengemaakte Kraut (die we op 16 december, exact 6 weken daarvoor, op Kraut Fund/Fest met 275 Krautfunders maakten van geredde witte kolen), begeleid door bijzondere vegan bijgerechten. Kleine lichtjes, een donker plein. Muziek, wildgegiste cider en Rotterdams bier… Kraut Fest Rotterdam was een groot succes – en dat ondanks het belachelijk koude weer!

3 februari stampten we de Pop-Up Gaarkeuken uit de grond op het Noordplein, tijdens Rotterdamse Oogst: een enorme keuken waar we, met zijn allen, onze nederige no waste Rotterdamse Kraut omzetten in een Dumpster Dish om U tegen te zeggen.

Kraut Fest Rotterdam: Maak een maal & leer een skill

Kraut Fest Rotterdam- Sasker Scheerder

Koken – maar dan wel no waste, pop-up én from scratch – met de zuurkool die we 6 weken geleden maakten met zijn allen. Gewoon: koken? Nee, ook tijdens Kraut Fest Rotterdam leerde je een skill.

Kraut Fest Rotterdam - mosterd-manenwolfs

Je leerde namelijk from scratch:

  • worst draaien van Paul (Wild Vleesch), of
  • vegan bonenballen rollen van Brigitte (Bikken bij Bri), of
  • mosterd slingeren van Manenwolf’s rokerij & foodlab, of
  • chutney maken van Fatma (Het Wijkpaleis), of
  • appelmoes (voor de kids!), van Mathilde (SFYN Rotterdam)
  • vegan bacon maken, van Arjette (Ratjetoe)
  • vegan jus maken, van Saadet

Daarnaast stampten we onder de bezielende leiding van Rianne onze jongbelegen Rotterdamse Kraut in de pan met B-keus aardappels van Van Herk. Het dusdanig samen in elkaar gedraaide dumpster dish serveerden we met wilde cider – natuurlijk onder het genot van live muziek!

Ook op het programma…

Kraut Fest Rotterdam- Sanne-Zwart-Krautdokter

Naast de Pop-Up Gaarkeuken en het aanschuifdiner werden ook de Krauters van het eerste uur in het zonnetje gezet. Of nou: hun eigengemaakte Kraut. Die konden ze namelijk laten testen door de Kraut Dokters, die met microscoop, witte jassen en PHmeters aan de slag gingen.

Kraut Fest Rotterdam - Green-Delight-Gouwe-Kraut

En er was de Gouwe Kraut Verkiezing, waarbij de beste zuurkool(variatie) werd bekroond met de enige echte Gouwe Kraut. De juryleden waren: Lot Piscaer (culinair recensent Algemeen Dagblad), Maarten van der Jagt (Giraffe Coffee), Sasker Scheerder (Manenwolf’s rokerij & foodlab en natuurlijk Sanne Zwart (fermentatiekoningin Ferme Kolen). De prijs werd gewonnen door Liselotte de Haan, wiens Kraut door de jury ‘een ode aan ouderwetse zuurkool’ werd genoemd.

KOOLALITIE

Het Kraut Fest Rotterdam was het tweede festival georganiseerd rond de overtollig verklaarde witte kolen van bio-boer Krispijn den Dries en werd georganiseerd door gelegenheids-koolalitie Ferme KolenRotterdamse Oogst, Meriam BeekSFYN Rotterdam en de Ugly Food Rescuers Club.

Like what you're reading? Do share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *