21 Rotterdamse makers redden 500 kilo zongerijpte Zeeuwse pruimen

Leave a comment

21 kleine Rotterdamse makers hebben de handen ineengeslagen en helpen pruimenteler Kees Hamelink in Wemeldinge van een deel van zijn zoete, zongerijpte, maar net iets te kleine Zeeuwse pruimen af.  De Rotterdamse club is los-vast georganiseerd rondom een Whatsapp-groep, waardoor zelfs in komkommertijd 500 kilo van de 60.000 afgedankte pruimen van Hamelink konden worden gered.

De supermarkten willen volgens Hamelink pruimen van minstens 38 millimeter groot. Maar door de droogte zijn ze niet voldoende gegroeid, en blijven steken op 35 millimeter. De enige optie, zo leek: de 3 millimeter te kleine Opal-pruimen van de bomen laten vallen en laten verrotten, want plukkers inhuren kost ook geld. Zo dreigde Hamelink 60.000 kilo pruimen te moeten laten verrotten – tot zijn zus in actie kwam.

Zeeuwse pruimen gaan viral

Annemiek Hamelink zette een oproep op Facebook en kwam in contact met het Amsterdamse bedrijf Potverdorie, dat afgeschreven groenten en fruit verwerkt tot jams en chutneys. Dat plaatste afgelopen vrijdag een oproep op Facebook, en toen ging het los. De oproep is meer bijna 5000 keer gedeeld. Er zijn meer dan 1500 reacties: van mensen die overwegen in verenigingsverband jam of pruimenlikeur te maken tot verontwaardigde reacties richting supermarkten.

Maandag was de kweker al door zijn eerste oogst heen; er zijn inmiddels zoveel afnemers, daar valt bijna niet tegenop te plukken. Een deel van die eerste #nowaste-oogst komt naar Rotterdam, waar Ugly Food Rescuers Club, met heel veel hulp van club member Brigitte van Loon, 500 kilo verdeeld onder 21 Rotterdamse makers.

Rotterdamse makers redden zongerijpte Zeeuwse pruimen

Woensdagochtend leverde Anja, een nicht van kweker Hamelink, 500 kilo pruimen aan de Ugly Food Rescuers Club, op het adres van club member Lotte Smelik, eigenaar van zuurdesembakkerij Das Brot in Rotterdam. Zij is één van de redders, en stelde bovendien gekoelde opslagruimte ter beschikking. Haar bakkerij fungeert als ophaalpunt voor Rotterdamse makers; van broodjeszaak Broodjestijd tot restaurant Dertien, en van professioneel inmaker Carmen Zuidervaart tot micro-bierbrouwer Ruben Krommenhoek van Vet&Lazy – de Rotterdamse makers weten wel raad met de Zeeuwse pruimen.

Speciaal voor food waste fighters die over de brug wonen, opent Stadsimker Abderrahim Bouna een afhaalpunt in Rotterdam-Zuid, waar oa plantbased bakkerij Sharp Sharp, dat spannende plannen heeft met de pruimen, gevestigd is. Zo worden de Zeeuwse pruimen gelijkwaardig over Rotterdam verdeeld.

Reddingsactie via Whatsapp

Ook Ugly Food Rescuers Club, dat eigenlijk al plat lag voor de zomervakantie, werd door particulieren geattendeerd op de actie. Gelukkig kon Diana van Ewijk, co-captain van de Ugly Food Rescuers Club, vanaf haar vakantie-adres samenwerken met Brigitte van Loon (foodpreneur B’s Burger) – samen coördineerden zij de reddingsactie; helemaal via Whatsapp.

Van Ewijk in een Interview in AD,,Ugly Food Rescuers Club zorgt dat kleine partijen – restaurants, kleine makers van jams, chutneys en likeuren – aan grote restpartijen kunnen komen. Allemaal via een whatsappgroep. Iedere maand verzamelen we 500 tot 1000 kilo en verkopen dat door. In dit geval betalen we de teler en verdienen er niets aan. Eerder hebben we eens duizenden kilo’s witte kool – te groot voor de fabriek – verwerkt in een pop-up zuurkoolfabriek in Rotterdam.“ Het blijft voorlopig bij deze 500 kilo, volgens Van Ewijk: “Helaas wel. Het is vakantie, en pruimen zijn een moeilijk product, zo bederfelijk.”

Zelf ook Zeeuwse pruimen redden?

No waste pruimen Hamelink bi consument op keukentafel

Check de actiepagina Red de Pruimen van Kees met het laatste nieuws. Particulieren kunnen zaterdag as van 10.00 tot 16.00 uur – zolang de voorraad strekt – bij de boomgaard kleinere hoeveelheden kunnen kopen, vanaf 1 kilo (2,50 euro, bij grotere hoeveelheden korting).

Like what you're reading? Do share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *