21 Rotterdamse makers redden 500 kilo zongerijpte Zeeuwse pruimen

21 kleine Rotterdamse makers hebben de handen ineengeslagen en helpen pruimenteler Kees Hamelink in Wemeldinge van een deel van zijn zoete, zongerijpte, maar net iets te kleine Zeeuwse pruimen af.  De Rotterdamse club is los-vast georganiseerd rondom een Whatsapp-groep, waardoor zelfs in komkommertijd 500 kilo van de 60.000 afgedankte pruimen van Hamelink konden worden gered.

Read More

Easy No Waste Recipe: Vegan Veggieburger

NO-WASTE-VEGAN-VEGGIEBURGER-UFRC

De Meatless Monday MeetUps in BlueCity zijn, naast geliefde lunchmomenten, een goede speeltuin voor het ontwikkelen van No Waste-recepten. Circular chef Arabella werkt ecotarisch: met lokale ingrediënten, vrij van vlees en, als het kan, geredde groenten of fruit. Dat levert, naast een vaak verrassende maaltijd, ook mix&match-recepten op, waarin je ingrediënten kunt wisselen voor andere. Koken als ecotariër vergt namelijk een vergaande flexibiliteit. 

We delen deze No Waste-recepten graag, zodat jij er thuis ook je slag mee kan slaan. Vandaag op het menu: Easy No Waste Vegan Veggieburger!

Easy No Waste Recipe: Vegan Veggieburger

Arabella serveerde de veggieburger op slices gered en getoast brood, met een salade van twee lokaalgeteelde granen (sorghum en quinoa van Familie Klompe in Mijnsheerenland) en geredde pompoen. Maar de burgers zijn overal lekker bij, dus ook wat dat betreft kun je mixen en matchen 🙂

Vegan Veggieburger – ingrediënten

 • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  Deze fungeert als ei-vervanger en zorgt dat je burger netjes aan elkaar blijft plakken.
 • 3 eetlepels water
 • 360 gram kikkererwten, gekookt
  Of vervang door een andere peulvrucht, zoals witte bonen, of zwarte bonen, of…
 • 225 gram pompoenpuree
  Of vervang door puree van wortels, zoete aardappel of biet
 • 150 gram havermout
 • 2 tenen knoflook
 • 1 kleine ui, gesnippers
 • 1 theelepel Italiaanse kruiden
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1/2 theelepel mosterd
 • zout en peper naar smaak

Vegan Veggieburger – bereidingswijze

 • Laat de eetlepel gemalen lijnzaad 5 minuten weken in de drie eetlepels water.
 • Verhit olie in een goede braadpan en sauteer de uien. Voeg na een paar minuten de knoflook toe. Haal van het vuur en zet even apart. 
 • Maak de burgermix: prak de kikkererwten met een vork (niet te precies, het is lekker als er nog wat bite inzit!). Doe de pompoenpuree en de havermout erbij, plus de kruiden, de geweekte lijnzaad en het ui/knoflookmengsel. Voeg eventueel wat water toe, als de burgermix te droog is. Breng op smaak met zout en peper en maak, met natte handen, vier burgers.
 • Bak de vegan veggieburgers gaar, zo’n 2 à 3 minuten per kant.
 • Klaar!

Het mix&match gedeelte zit in de groenten, bonen en kruiden. Vervang de pompoen door wortel of zoete aardappel, bijvoorbeeld. En vervang de bonen door willekeurig welke andere bonensoort, lokaal geteelde peulvruchten bijvoorbeeld. De kruiden kun je ook vervangen door kerrie, of door ras el hanout, of door bijvoorbeeld gerookte paprikapoeder. Lekker!

Vandaag serveerde Arabella een No Waste Chili sin Carne tijdens de #MeatlessMondayMeetUp in BlueCity 010! En één onderdeel daarvan is ook geweldig om in je eigen huis-tuin-en-keuken-kookrepertoire op te nemen. Sterker nog: je hoeft er niet eens voor te koken – en je kunt er perfect restjes groenten mee upgraden. Read More

Meatless MeetUp XL x Week zonder Vlees

Ugly food Rescuers club

Tijdens Nationale Week Zonder Vlees organiseert de Ugly Food Rescuers Club in samenwerking met BlueCity 010 een Meatless MeetUp XL: een no waste, no meat lunch met rondleiding door de circulaire voorbeeldstad aan de Maas.

De Meatless Monday MeetUp is een wekelijks event in BlueCity. Het doel: ondernemers de gelegenheid bieden elkaar te ontmoeten. De lunch leent zich daar uitstekend voor. En omdat wij voor het eten zorgen, hebben zij alle tijd om wat te sparren, brainstormen of gewoon: over het leven te praten 🙂 In 2017 hebben we op deze manier  ruim 270 plantbased conversation starters aka voedzame vega(n) maaltijden geserveerd!

Normaal gesproken is de Meatless Monday MeetUp alleen toegankelijk voor ondernemers die in BlueCity zijn gevestigd. Maar speciaal ter ere van de Nationale Week zonder Vlees zorgen we voor extra veel bordjes, zodat we zeker 75 mensen uit kunnen nodigen in deze blauwe broedplaats. Read More

Good Food Waste Story: Salie-Munt thee

Ugly-Food-Rescuers-Club-Salie-Munt-din-1-hand

Afval is waardevol – dat is het uitgangspunt van BlueCity. Dat past perfect bij het uitgangspunt van Ugly Food Rescuers Club, namelijk: dat voedsel voedsel blijft – en geen veevoer, bio-energie of afval wordt. Daarom is een samenwerking met BlueCity een no brainer 🙂 In dit artikel lees je hoe die samenwerking gestalte kreeg – in de vorm van salie. Read More

Kraut Fest Rotterdam 2018

Kraut Fest Rotterdam Meriam Beek met verloren gewaande emmer kraut

Lange tafels, afgeladen met de lekkerste eigengemaakte Kraut (die we op 16 december, exact 6 weken daarvoor, op Kraut Fund/Fest met 275 Krautfunders maakten van geredde witte kolen), begeleid door bijzondere vegan bijgerechten. Kleine lichtjes, een donker plein. Muziek, wildgegiste cider en Rotterdams bier… Kraut Fest Rotterdam was een groot succes – en dat ondanks het belachelijk koude weer! Read More

Kraut Fest Rotterdam: massaal Dumpster Diner van overvloedig afgedankte kool

Maak een maal, leer een skill en eet mee tegen food waste op Kraut Fest Rotterdam

Precies zes weken na de Pop-Up Zuurkoolfabriek eten Rotterdammers de gezamenlijk geredde en gemaakte Kraut op. Deze wordt op 3 februari 2018 in de Pop-Up Gaarkeuken verwerkt tot 275 dumpster dishes. Je bent van harte uitgenodigd mee te koken én eten.

Op 16 december 2017 verwerkten 275 Krautfunders 405 afgedankte biologische kolen tot 2400 kilo zuurkool. Deze Rotterdamse Kraut is nu precies goed op smaak en wordt tijdens KrautFest Rotterdam opgegeten.

Op het programma staan verschillende workshops waarin je leert hoe je van een nederige kool een waar feestmaal maakt – of je nu vegan, vega- of flexitariër bent. Rotterdamse food experts geven workshops in o.a.

 • mosterd slingeren door Manenwolf’s rokerij & foodlab,
 • vegan bacon en ballen maken, door vegan foodtruck Ratjetoe en Bikken bij Bri,
 • worst draaien door Wild Vleesch,
 • exotische chutneys hakken door Fatma van het Wijkpaleis

Deze bijgerechten worden geserveerd bij het Dumpster Diner diezelfde avond. Voor kinderen is er een doorlopende workshop DIY Appelmoes; de beste zuurkool wint bovendien de Gouwe Kraut.

Tickets à €6,00 voor een workshop inclusief Dumpster Diner zijn hier verkrijgbaar. Pers is van harte uitgenodigd voor het KrautFest en eet natuurlijk gezellig mee!

Achtergrond: Van overvloedige verspilling naar overvloedig massaal maal

Bio-boer Krispijn van den Dries teelde in 2017 700 ton witte kool voor een zuurkoolproducent. Dankzij een goed seizoen was er sprake van een gigantisch kool-overschot. Alle échte zuurkoolfabrieken zaten vol en dus zette de Koolalitie een low-tech Pop-Up Zuurkoolfabriek op. Het resultaat van die reddingsactie wordt op 3 februari gekookt en geserveerd.

Koolalitie

Kraut Fest wordt georganiseerd door SFYN RotterdamFerme KolenRotterdamse Oogst en de Ugly Food Rescuers Club.

Kom je meedraaien en -eten in onze Pop-Up Gaarkeuken?

Superleuk! Koop je ticket hier.

Voor 6 euro doe je mee aan een workshop en schuif je aan bij het Dumpster Diner!